Petrache Poenaru

img_79478Citeam ieri un articol pe descopera.ro şi, fără să vreau, am descoperit cine e acel dubios, pentru mine, Petrache Poenaru. Se ştie că de curând au fost schimbate câteva nume de staţii de metrou. Au apărut ceva nume foarte ciudate pe acolo şi chiar dacă am devenit foarte confuz, recunosc că nu m-am sinchisit să văd cine sunt acele persoane care acum dau nume de staţii.

Revenind la articolul despre care vorbeam. Acolo era un fel de top al celor mai importante invenţii româneşti. Pe locul 5 se află domnul în cauză. Cică al nostru Petrică ar fi inventat stiloul.

In anul 1821, braileanul Petrache Poenaru, pandur, creator al steagului Romaniei moderne, inginer, matematician, inventator si membru titular al Academiei Romane din 1870, a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei. Aceasta era o functie publica, activitatea lui fiind legata de pana si calimara. Poate ca si de aici i-a venit ideea conceperii primului stilou din lume. Desi dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu pandurii erau vanati si decapitati, Petrache Poenaru scapa, iar in 1826 primeste o bursa franceza si isi completeaza studiile la Ecole Polytechnique din Paris.

In 1827, la data de 25 mai, obtine Brevetul francez 3208 pentru “plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre” (condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala). Aceasta inventie a revolutionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind la crearea unui obiect folosit si in prezent de milioane de oameni. Tocul cu rezervor al lui Poenaru elimina zgarieturile de pe hartie si scurgerile nedorite de cerneala si propunea solutii pentru imbunatatirea partilor componente spre a asigura un debit constant de cerneala, precum si posibilitatea inlocuirii unor piese.

Foooaaarte interesant 🙄

Advertisements

Posted on July 9, 2009, in All. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Multumim Andi pentru stropul de cultura pe care il oferi zilnic 😀

  2. da, da vreau sa devin un fel de Pruteanu sau chiar un Emil Cioran mai mic :-))

  3. frumos 🙂 am tot spus ca ma interesez sa vad cine este Poenaru si mereu uitam

  4. faza e ca asta i un subterfugiu.,,,,
    este cel mai mare om care a luptat pentru implementarea sistemului metric la noi n tara…
    a facut parte din comisiile tehnice ani buni …
    oricum la baza i inginer… asa ca a muncit omul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: