Superioritate? Vulnerabilitate!

Mă gândesc cu înfrigurare la modul în care majoritatea populaţiei de pe Pământ percepe relaţiile interumane. Şi aici mă refer strict la problemele discriminatorii. De ce oare a prima impresie se formează în foarte multe situaţii de la o idee preconcepută. Faptul că interlocutorul e oltean, arab, mulatru, hindus, gay sau mai ştiu eu cum produce în creierul nostru, mă includ aici şi pe mine chiar dacă nu mă consider parte,  o mulţime de reacţii care parcă blochează toţi stimulii comunicaţionali.

Nevoie de superioritate e în aceeaşi măsură o enigmă pentru mine şi vine parcă în sprijinul ideei de mai sus. Eu, un individ care a făcut ceva şi încă ceva, trebuie să mă dau mare, trebuie să sfidez şi, evident, trebuie să critic. Fenomenul îl observ mai ales pe internet. Diverşi indivizi îşi creează o imagine de băieţi răi exact după aceste principii. Partea proastă e că le şi merge. Am spus de online, pentru că acolo e mult mai simplu. În viaţa reală intervin şi alţi factori care parcă mai diminuează…hai să-i zic trufia.

Concluzia? Ne plângem că societatea în care trăim se scufundă încet şi sigur, dar rezolvările sunt undeva prin buzunarele noastre. Nu, nu cele două hibe umane amintite de mine reprezintă soluţia. Dar sunt foarte sigur că eliminând nevoia de a simţi nevoia de a rupe mereu gura târgului (cum nu trebuie), ne-am putea concentra resursele către probleme.

Posted on August 26, 2010, in O părere and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: