Bye Bye Laden

Omenirea a mai scăpat de un mit. Renumit “bad boy” şi responsabil pentru că s-a jucat de-a războiul cu S.U.A. Osama bin Laden s-a ales cu un glonţ în cap în urmă cu câteva ore. De conferinţa de presă de după marele eveniment nu s-a bucurat, din păcate pentru el, Bush jr ci Barack Obama (cel mai ciudat preşedinte american din punctul meu de vedere).

Ok, să ardem păpuşi musulmane, să curga tequila şi să ne uităm la artificii, dar totuşi ce am câştigat? Eu cred că am scăpat de cea mai hidoasă himeră posibilă. Bin Laden s-a născut în 2001 şi a murit zece ani mai târziu. Nu a mai apărut în filmări de o bucată bună de vreme şi am presupus că barba lui e de mult pe canalizare, iar el se relaxează într-un conac din Australia. Omul nostru stătea liniştit într-o viluţă de, spune presa, un milion de dolari. O asemenea construcţie nu poate trece neobservată, mai ales că am înţeles că se afla undeva la graniţa Pakistanului. Îţi dai seama ce nasole e să îţi bei liniştit ceaiul în timp ce te uiţi pe CNN ca să “vezi ce au mai zis ăia de tine” şi să vină americanii şi să te omoare. Uaaaau, îl căutăm pe Bau Bau bin Laden de atâta timp, îl găsim ca printr-o minune, îl omorâm şi îl aruncăm în mare. Aplauze. Ţin minte şi acum cum a fost scos Sadam Hussein dintr-o groapă. Ştim cu toţii înclinaţia americanilor spre a transforma în show orice mişcare pe care o fac. Acum de ce nu s-a întâmplat la fel?

Care ar putea fi realitatea? Americanii au renunţat la păpuşa neagră pe care o scoteau de fiecare dată în faţă atunci când a fost nevoie de un vinovat pentru atentate. E o mare lovitură mediatică, dar care se poate întoarce împotriva lor. De partea cealaltă a baricadei, musulmanii ce-l vedeau pe bin Laden ca pe un salvator sunt loviţi în orgoliu şi s-ar putea ca deja să pregătească un contraatac.

Cine a fost Osama bin Laden nu vom afla niciodată. Dacă a existat cu adevărat bin Laden, nu vom şti niciodată. Îmi place totuşi că moartea sa a fost anunţată duminica, la ora zece noaptea (ora S.U.A.). A fost cu adevărat o exclusivitate de prime time şi un motiv de sărbătoare în timpul unui meci de baseball.

P.S. De ce au ieşit în faţa Casei Albe să sărbătorească?!

Posted on May 2, 2011, in O părere and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: